A fél vasúttársaság digitalizálása

Már írtam egy bejegyzést arról, hogy milyen a digitális vasútmodellezés, de itt volt az ideje, hogy én is kipróbáljam a saját mozdonyaimon.

 

A kezdőcsomag része

A kezdőcsomaggal együtt már megvettem 2db digitalizáló csomagot, amely egy kis körömnyi elektronika (nagyítóval alig látszik), amelyet hajszálvékonyságú vezetékekkel kell bekötni. Neki is álltam…

 

forrás: wikipedia

Régi szép idők

Természetesen Emma lányommal választottuk ki, hogy melyik öreg mozdonyt akarjuk a digitális pályán futattni. Választásunk egy V180-ra esett, amelyről egy régi. német élőképet is láthatok itt fent. Előkészítettem mindent: 12V-os táp, csipesz, csavarhúzók, féktisztító folyadék (köszi Czuczor Gábor!), elektronika, vezetékek, stb. Sajnos a mozdony annyira nem ment szépen (eléggé kikopott, talán a 30 éves készlet legrégebbi mozdonya, 40 éves is lehet), a teljes tisztítás és olajozás után összeraktam és válogattam tovább.

 

A kis fekete téglalap a digitális dekóder

 

A V200 / BR221 mozdony összerakva (nem a doktornő futott keveset és nem őt tartották a garázsban)

Kevesett futott, garázsban tartott, nem dohányzó doktornő mozdonya

Választottunk egy másikat, amely keveset futott, szinte minden műanyag tiszta, bár nem a kedvencem, de a végére az lett. Szétszedtem, kipucoltam, bezsíroztam (pontosabban olaj), összeraktam és elsőre ment. Ment mint a gép! A BTTB (régi, kelet-német Berliner TT Bahn nevű gyár) mozdonyok annyira mennek, hogy félgázon is kidőlnek a szűkebb kanyarokban. Ez nem baj, mert lehet őket rendesen kormolni, kijön belőle minden nem odaillő anyag, de a gyerekek átugratnak vele a szomszédba. És egyénként is a modellezés lényege a valóság leképezése. A valóságban pedig a TGV sem megy 400km/h felett.

Úgyhogy itt jött el az idő arra, hogy a digitális összeépítés után elkezdjem programozni a mozdonyokat…

 

A (fel)programozás

A körömnyi elektronika nem csak arra való, hogy a 16-18V váltóáramból egyenáramot csináljon. Android/iPhone telefonokat megszégyenítő paraméterezési lehetőségeket is kínál:

  • Minimum sebesség: csak a BR96-os kis gőzősnél kellett alkalmazni, hogy mekkora legyen az indítóárama. Ne zúgjon, hanem forogjon is a motor.
  • Maximum sebesség: a legfontosabb paraméter, amivel valószerűvé lehet tenni a mozdony menetét. Kipróbáltam minden értéket 0-255-ig és azt gondoltam, hibát is találtam. 90-es max sebesség alatt elkezdett furcsán ugrálni. Biztos voltam benne, hogy valami hiba van. De én voltam a ludas. Nem tudtam, hogy van középsebesség is..
  • Középsebesség: a célja, hogy egy olyan ideális sebességet állítsunk be, amely középre tekerve átlagos játékélményt ad az embernek. Ezt az értéket viszont a max. sebességnél kisebbre kell venni. (Ez volt amit elrontottam).
  • Gyorsulás/lassulás: korlátozható vele, hogy kipörgő és csikorgó kerekekkel induljon/álljon meg a szerelvény vagy legyen életszerű. Persze kipróbáltam, hogy milyenek a 8-24 közötti értékek. Hááát, olyan lassan indul, hogy addig megvacsorázunk, megállni pedig 8m-rel később tud csak. Vészfékezésnél is! Szóval maradt a gyárihoz közeli érték.
  • Világítás értékek: persze beállítható, hogy melyik világítás legyen menetirány függő (előre fehér, hátra piros), melyik égjen álló helyzetben is és szimulálni lehet az égő felkapcsolását is: 0.7mp alatt éri el a teljes fényerőt. Mint egy petróleum lámpa…

 

A pályaudvar

Rutinból, mintha nem lenne holnap…

Karácsony előtti utolsó szombaton a modellboltban kezdtem. Még kellett 3 (ha már ott vagyok, akkor 4) digitalizáló csomag. És ezzel már egy fél vasúttársaságot digitálisra állítottunk át a lányommal. A lényeg az volt, hogy minden mozdonytípus (dízel, villany, gőzös) képviseltesse magát. Gyorsan össze kellett dobni egy pályaudvart is, hogy minden mozdony és a szerelvényeik elférjenek.

Mindent sikerült elsőre jó helyre forrasztani, minden mozdony megkapta a paramétereit. Azt gondoltam, készen vagyunk. De akkor jött a világítás.

 

Olyan szép, hogy elolvadok!

A fény hullám és sugárzás természetű egyszerre

“A fény hullám és sugárzás természetű egyszerre” hallottuk éveken keresztül Koncz Károly fizikatanárunktól. A hullámot nem vettem észre, de a sugárzást igen. Főleg hő formájában! Élveztem, hogy az álló mozdonyok is tudnak világítani. Napokig játszottam velük, tesztelve a rendszert, otthagytam akár fél órára is. A krokodil mozdony elöl két helyen világít (látszik ki az égő egy-egy kis lyukon), de elkezdett felül is világítani. Mi van? 5mp alatt beugrott: a gyári 16V-os izzók teljes fényerővel világítanak (nem úgy mint régen) és annyi hőt termelnek, hogy megoldvadt a mozdony! Behorpadt a “motorháztető”, bazz!

Ekkor jött a második lépés, LED-re kell cserélni. Persze minden mozdonyt aminek van világítása (BR92-es kis gőzős annyira gagyi, hogy annak nincs). De ahhoz még további fizikai átalakítás kell. És vigyázni kell az egyenáram polaritására, mert nem fog világítani. 12V egyenáram, 3V-os LED, 440Ohm ellenállás. Ezt mondta a táblázatom. De akkor miért világít úgy a mozdony, mintha a Napba néztem volna?

Akkor derült ki, hogy a 16V-os gyári égők nem is teljes fényerőn mentek, hanem 120% körül. A 18V, amit az elektronika ráenged, a LED-eknek is kicsit sok. Most 700Ohm-os ellenállással dolgozom. De így is olyan érzésem van, mintha a Napba néznék a Jupiter takarásából. Jövőben 1.1kOhm lesz a barátom.

 

Makettes múltam

Évekig maketteztem az étkezőasztalnál. A gyermekek előtt a feleségem is űzte a sportot; romantikus volt a “Drágám, oda tudnád adni a 86-os festéket, kérlek?” mondat esténként. Most is néha összerakok egy-egy II. Világháborús makettet, de a vasútmodellezésben ezt is megtalálom. Koszolom a járműveket! Ez azt jelenti, hogy szebbé teszem őket (gyárilag csak két színt használnak, kb.) és egyben valószerűvé is: kifolyó gázolaj és mozdonyfüst nyomot hagy a burkolaton. A nyomot a Revell 9-es matt-fekete festéke valósítja meg. A krokodilról sikerült eltüntetni a horpadást, megint csak 2 helyen világít és ha már a kezembem volt, festettem is rajta egy kicsit: piros áramszedő, tető elemek, stb.

Eredeti kinézete

Egy kis optikai tuning

 

Kis követési távolság

A digitális rendszernek hála több mozdony mehet párhuzamosan, egymás után. Akár 8-10cm-es követési távolsággal is. Ahogy az a videón is látszik. A dolgot nehezítette, hogy az egyik mozdonyt azzal a telefonnal irányítottam, amely a videót is csinálta…