Indíttatás

Szeretnék mesélni arról is, miért jött (jön) létre ez az egész…

Valamikor 30 éve, amikor 8 éves voltam, drága Édesapám csinált nekem egy TT villanyvasút modell terepasztalt. Azóta is megoszlanak a vélemények, hogy nekem vagy magának csinálta. A lényeg, hogy mindenki megtalálta benne a szenvedélyét: Édesapámnak jó elfoglaltság volt az egyedül töltött hétköznapjaiban, nekem pedig jó játék esténként, ahogy mentek a vonatok. És én irányítottam őket! Több évig volt a nappalink része az asztal (valahol 100X300cm-ben érdemes elképzelni), több alkalommal átépítésre került, aztán a garázsban kötött ki, amikor Édesapám távozott közülünk.

A tőle kapott műszaki elkötelezettség, az elektromosság (akkor még nem volt az elektronika annyira elérhető mindenki számára, mint ma), a szerszámok használata (körfűrésztől az ívhegesztésig) és úgy maga a tenni akarás, a produktív cselekvés megmaradt. Most életem egy olyan szakaszába léptem, hogy a gyerekeim is érdeklődnek, van helyem rá, ezért aktívan művelem.

 

A gyerekek persze kíváncsiak

A gyermekeink persze kíváncsiak voltak, hogy mi az a vasútmodell. Ezért lehoztam a padlásról és összeraktam. Max két órát játszunk vele, aztán elrakjuk… No ebből lett 8 nap. Addig az étkezőasztalon úgy ettünk, hogy épp el tudjon menni a vonat. Semmi hosszú evőeszköz, kolbász vagy nagy bögre. Erről készítettem egy video-ot is, íme:

 

Kis faház

A kert(nek hívott 70nm-es füves terület) végében van egy kis faház. Ott szépen gyűlnek a szerszámok, eszközök és SSD meghajtók! A kis faházban kapott helyet az “okosház” vezérlője is, amely egy Raspberry PI 2-es, SSD-vel és egy csomó Arduino, amely végpontként funkcionál. Azok kapcsolják a lámpákat, mérik a hőmérsékletet… A suszter cipője közmondás rám is igaz: Jelenleg a kis faházban lévő (természetesen LED-es) lámpákat csak Interneten keresztül lehet felkapcsolni, a halandó ember számára tervezett kapcsolók még nincsenek bekötve. Pedig hely lenne rá: a faházban több vezetékes Internet végpont van, mint sok családi házban 3 emeleten összesen.

 

A kisfaházban pont annyi Celsius van, mint kint. -4 fok esetén -4 fok van bent is. No, ez nem jó 🙂

És megszületett a terv, hogy egy bérelt helységben “csinálná apa a dolgait”: hazahozott szoftverfejlesztői munka, az elektronikai fejlesztések (nyák, vas-klorid és forrasztás) és a terepasztal. Az utcánkban pedig találtam egy helységet, amely 5-8 éve (?) nincs kiadva. Régen bababolt volt, de annyira beéépült a környék, hogy nem tud boltként működni. És a tulajdonos életében is változások történtek. 5-8 év nagy idő…

Szóval az a tervem, hogy ezt az üzlethelységet kibérelem és hobbi célokra hasznosítom. Talán már az is elég, ha fűti valaki 🙂

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.